Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
 

 

Φυσιολατρικός – περιπατητικός τουρισμός

ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΝΙΠΕΑ
Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Έχει μήκος 10χλμ και περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Trekking στο φαράγγι του Ενιπέα. Χαράξτε τη διαδρομή σας: πάρτε το μονοπάτι που ακολουθεί το φαράγγι από τους Μύλους στο Λιτόχωρο μέχρι τη θέση Πριόνια, στα όρια του Δρυμού του Ολύμπου. Ένα μοναδικό τοπίο, για τα μάτια σας μόνο.

ΟΛΥΜΠΟΣ
Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2,918 μέτρα, αλλά και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα πάνω στην οποία δεσπόζει και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη. Για τους ορειβάτες, ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος, οι ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα ειδικά καταφύγια. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, επιτρέπουν, ωστόσο, και στον επισκέπτη που δεν έχει ειδικά ορειβατικά ενδιαφέροντα ή γνώσεις να γνωρίσει από κοντά το βουνό, τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του. Οι ευκολότερες διαδρομές ξεκινούν από το Λιτόχωρο. Ο επόμενος σταθμός, μετά από πορεία στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, μέσα από την χαράδρα του Ενιπέα, είναι η θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αναπαυτεί και να πάρει πληροφορίες για τη συνέχεια. Στα Πριόνια φτάνει κανείς είτε με πεζοπορία 4-5 ωρών, είτε με αυτοκίνητο, από δασικό δρόμο. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν ειδικές θέσεις, από τις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα, να πιει καθαρό νερό και να ξεκουραστεί. Από τα Πριόνια, ο ανθεκτικός ορειβάτης μπορεί να κατευθυνθεί στο καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" (υψόμετρο 2.100 μέτρα). Λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια, από τη θέση Γκορτσιά, ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών(υψόμετρο 2.600 μέτρα), όπου λειτουργούν ορειβατικά καταφύγια. Από τα καταφύγια ξεκινά η ανάβαση για τις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Υπάρχουν και άλλες δοκιμασμένες διαδρομές, ανάλογα με την αντοχή του πεζοπόρου, για τις οποίες παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες οι ορειβατικοί σύλλογοι. Ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο ξεκινούν επίσης από το Δίον και τη Πέτρα.

ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ
Τα Πιέρια Όρη καταλαμβάνουν τη δυτική πλευρά της Πιερίας. Χωρίζονται από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου με το όρος Τιτάριο. Συγκεντρώνουν παραδοσιακούς οικισμούς, με ιδιαίτερη γραφικότητα. Οι βουνοκορφές των Πιερίων αποτελούν τέρματα δημοφιλών ορειβατικών διαδρομών. Τα Πιέρια διαθέτουν καλό οδικό δίκτυο, με επαρχιακούς δρόμους, χαλικόδρομους και χωματόδρομους, καθώς και ορειβατικά μονοπάτια, που επιτρέπουν όχι μόνο την ορειβασία, αλλά και ευχάριστες πεζοπορίες σε γραφικό περιβάλλον. Κυριότερες κορυφές των Πιερίων είναι το Φλάμπουρο (2.197 μέτρα), η Θωμά Ράχη (2.020 μ.), η Σαρακατσάνα (1.680 μ.), η Σαλταπίδα (1.932 μ.) και το Σαμάρι (2.002μ.). Οι ορειβατικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην Πιερία. Τα Πιέρια διαθέτουν δύο ορειβατικά καταφύγια. Το πρώτο στον οικισμό της Άνω Μπλιάς (υψόμετρο 1.000 μέτρα) και το δεύτερο στην Σαρακατσάνα (υψόμετρο 1.680 μέτρα). Η διαδρομή από την Άνω Μηλιά προς το Φλάμπουρο περνά μέσα από δάση και ρέματα. Ιδιαίτερα γραφική είναι η διαδρομή Παλαιά Βρύα - Μοναχό Νερό, που περνά μέσα από το αρχαίο λατομείο. Τα Πιέρια καλύπτονται από δάση οξιάς, δρυός, πεύκου και έλατου, ενώ φιλοξενούν πλούσια πανίδα.