Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
 

 

Θρησκευτικός Τουρισμός

Τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια που υπάρχουν στην Πιερία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους απλούς επισκέπτες όσο και για τους πιστούς και τους προσκυνητές που ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ
Ανεβαίνοντας για τον Όλυμπο, βρίσκουμε την ιστορική Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, το Μετόχιο, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο, στο οποίο μεταφέρθηκε η αδελφότητα της το 1950, μετά την καταστροφή της κυρίως Μονής το 1943 από τους Γερμανούς. Η κυρίως Μονή, η ιστορία της οποίας αρχίζει το 1542, βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο. Στην ιστορική αυτή μονή γίνονται και εργασίες αναστηλώσεως - ανακαινίσεως. Στο εσωτερικό της, εντός του αναστηλωμένου Καθολικού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Διονυσίου. Μισή ώρα από την Μονή, σε μια μαγευτική πορεία και εντός σπηλαίου, βρίσκεται το ασκητάριο («Άγιον Σπήλαιον») και το αγίασμα, το οποίο επισκέπτεται καθημερινά πλήθος προσκυνητών. Στο Μετόχιο, τη νέα μονή, μονάζει 24μελής αδελφότητα, η οποία εμπνέεται από το αγιορείτικο τυπικό και δέχεται πολλούς προσκυνητές, διακονώντας τους στις ποικίλες πνευματικές τους ανάγκες. Σ' αυτή λειτουργεί θαυμάσιο Σκευοφυλάκιο (Μουσείο) το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 29 Μαΐου 1999 και στο οποίο φυλάσσονται μεγάλης αξίας κειμήλια. Εκτός των άλλων, οι μοναχοί της μονής ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες και παράγουν θαυμάσια οικολογικά προϊόντα, τυροκομικά είδη, μέλι, αυγά, κ.λ.π. Η μονή είναι ανοιχτή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου και η πρόσβαση σ' αυτήν είναι εύκολη από το Λιτόχωρο.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΣ
Ιστορική Μονή στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, σε ύψος 430 μέτρων, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Από την Παλαιά Μονή έχει διατηρηθεί το καθολικό, ενώ τα γύρω κτίσματα έχουν μετατραπεί σε εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται ασθενείς με ψυχικά προβλήματα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΛΗΜΑΔΩΝ (ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ)
Μοναστήρι που έπαιξε μεγάλο ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία από τους Τούρκους κατακτητές. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 1020 μέτρων, στην έξοδο της χαράδρας του «Μαυρατζά». Σήμερα έχει ανακαινιστεί σχεδόν ολόκληρη.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΝΑΛΩΝ
Χτισμένη στη βόρεια πλευρά της χαράδρας «Ζηλιάνα» σε ύψος 820 μέτρων, πέντε χιλιόμετρα από το χωριό Καρυά και 19 χιλιόμετρα από την Λεπτοκαρυά. Το όνομα της προέρχεται από τα κανάλια του νερού που υπήρχαν στην περιοχή. Είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε από τους μοναχούς Δαμιανό και Ιωακείμ κατά τον 11ο αιώνα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΠΑΡΜΟΥ
Χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου σε υψόμετρο 1320 μέτρων και 7,5 χιλιομέτρων βόρεια της Καρυάς βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου του Κλημέντους, γνωστό και ως «Παλαιομονάστηρο». Κατά μία εκδοχή ιδρύθηκε το 1640 , αλλά υπάρχουν αναφορές ότι το μοναστήρι είναι πολύ παλαιότερο. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτούργησε ως κρυφό σχολειό και διατηρούσε πλούσια βιβλιοθήκη. Το 1823 πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και το 1833 κάηκε ολοσχερώς από κάποιο μοναχό Ευγένιο. Στη θέση του κτίστηκε το 1913 ένας μικρός ναός που σώζεται μέχρι σήμερα.