Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Κατερίνη, η πρωτεύουσα του νομού Πιερίας, έχει πληθυσμό περίπου 60 χιλιάδες κατοίκους. Βρίσκεται κάτω από τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη. Το γεγονός ότι είναι πάνω στο δρόμο που ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη (μόλις 70 χιλιόμετρα πριν τη Θεσσαλονίκη), καθώς και το ότι ο νομός διαθέτει ακτογραμμή 80 χιλιομέτρων, έχει επιδράσει ευεργετικά στην ανάπτυξη της Κατερίνης και του νομού συνολικότερα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώτος επισκέπτης που μνημονεύει την Κατερίνη είναι ο περιηγητής W. Μ. Leake, ο οποίος στα 1806 καταμέτρησε μόλις 100 σπίτια. Η πόλη εξαπλώθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Στα 1912, ο πληθυσμός έφτανε τα 8.000 άτομα. 'Εκτοτε, οκταπλασιάστηκε, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της περιοχής. Σε μεγάλο βαθμό, η Κατερίνη κατοικήθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Πιερία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ερχόμενοι από την Μικρά Ασία.

Η Κατερίνη των τεσσάρων εποχών υποδέχεται τους φιλοξενούμενούς της με μοναδικές επιλογές διακοπών και τις καλύτερες διαθέσεις. To urban πρόσωπο της Κατερίνης: καφέ και μπαρ, γεμάτα κόσμο από όλη την περιοχή, σας καλούν για ποτό το βράδυ. Από την άλλη, η παραλία και το Δημοτικό Άλσος, φέρνουν τη φύση της Μακεδονίας στα βήματα σας. Κατερίνη: και αστική και εξοχική.

Η αγορά της Κατερίνης είναι πλήρης και έτοιμη να ικανοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία. Ο πεζόδρομος της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και των γύρω δρόμων, αποτελούν το εμπορικό κέντρο της Κατερίνης, ιδανικό για χαλάρωση και αγορές χωρίς την πίεση του χρόνου. Προσφέρει κάθε είδος που θα επιθυμούσε ο επισκέπτης της Πιερίας, ιδιαιτέρως ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά και κοσμήματα, ενώ υπάρχει πλήρης παρακαταθήκη σε είδη αυτοκινήτου, υπολογιστών και συσκευών. Πλαισιώνεται από γραφικά καφέ, εστιατόρια για όλες τις γευστικές προτιμήσεις και εκατοντάδες καταστήματα, με προσωπικό έμπειρο και εκπαιδευμένο να εξυπηρετεί επισκέπτες.

Η πόλη της Κατερίνης διαθέτει εξειδικευμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία, τράπεζες, υγειονομική υποδομή και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ο επισκέπτης της Πιερίας. Βρίσκεται στο κέντρο της Πιερίας και αποτελεί κομβικό σημείο στις κυριότερες τοπικές διαδρομές. Λίγες πόλεις προσφέρουν τόσο μεγάλη ποικιλία ευκαιριών για διασκέδαση, όσο η Κατερίνη. Φαγητό με μουσική, ανασυγκρότηση των δυνάμεων σε ήσυχα καφέ, έντονες βραδιές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, η Κατερίνη μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Εκατοντάδες είναι οι χώροι νυχτερινής διασκέδασης. Ταβέρνες με μουσικά συγκροτήματα, cafe-bar με μουσική για όλα τα γούστα, club και disco για σύγχρονη μουσική που προτιμά η νεολαία, βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορό σε ξενοδοχεία είναι μερικές από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στην Κατερίνη συναντώνται γαστρονομικές παραδόσεις από ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Στην τοπική κουζίνα αξιοποιούνται ιδιαίτερα τα Πιερικά προϊόντα της θάλασσας και του βουνού. Ταυτόχρονα, οι απαιτητικές γεύσεις θα βρουν και πλήρη διεθνή κουζίνα. Εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες προσφέρουν γνήσια υλικά, υγιεινή διατροφή και γευστικές απολαύσεις. Στα παραθαλάσσια εστιατόρια, ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών. Στα ορεινά, θα βρει κυνήγι, ψητά και πίτες. Εδραιωμένη είναι η παραδοσιακή μακεδονική κουζίνα, που διακρίνεται για τον τρόπο μαγειρέματος των κρεατικών και των τυροκομικών, με συνταγές που συνδυάζουν όλα τα προτερήματα τπς μεσογειακής διατροφής. 

Ο επισκέπτης θα χαρεί τους γαστρονομικούς συνδυασμούς του ελαιόλαδου, των λαχανικών και των θαλασσινών, όπως και τους τόνους που δίνουν στο φαγητό τα αρωματικά φυτά, η ρίγανη, ο δυόσμος και ο βασιλικός. Οι ποικιλίες των γλυκισμάτων και των ποτών απηχούν τις παραδόσεις μιας περιοχής, που ανέκαθεν διακρίνονταν για το γούστο και τις λεπτές γεύσεις. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης
Το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, έκτασης 52 περίπου στρεμμάτων οριοθετήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, τον 18ο αιώνα, όταν η Κατερίνη, που τότε αποτελούσε τμήμα της Θεσσαλονίκης, βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή.
Tο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, παραμένει εδώ το συντριβάνι, του οποίου ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από το δήμαρχο Σολομώντα Παπαδόπουλο το 1957.
Είναι ένας όμορφος ανοιχτός χώρος αναψυχής με κήπους, μονοπάτια και πέτρινες κατασκευές, με νερά και νεροπίδακες, με αιωνόβια δένδρα, με παιδικές χαρές. Είναι κι ένας χώρος που φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου με τη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα αλλά και μία μικρότερη καθώς και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, έναν χώρο ΚΑΠΗ, το ανοιχτό θέατρο, τα δύο κανόνια, το Μνημείο Βαλκανικών Αγώνων, το Μνημείο της Πολύτεκνης Μάνας και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης αλλά και το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. (πήγη: www.katerini.gr)

Λαογραφικό Μουσείο Ποντίων Κατερίνης
Αξιοθέατο της πόλης της Κατερίνης είναι επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ποντίων, που διασώζει μνήμες και κειμήλια από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Ο σύλλογος Ποντίων Πιερίας ιδρύθηκε το 1928 και στα χρόνια που υπάρχει έχει στόχο τη διατήρηση της παράδοσης του Πόντου. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1990 και διαθέτει πάνω από 600 αντικείμενα και φορεσιές που βοηθούν τον επισκέπτη να καταλάβει ήθη και έθιμα των Ποντίων της Κατερίνης. Η συλλογή εκτείθεται μόνιμα στο χώρο του συλλόγου και βρίσκεται στο κέντρο της Κατερίνης, πίσω από το δημοτικό πάρκο.   (πηγή: www.taxidologio.gr)