Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
 

 

ΒΕΡΓΙΝΑ

Η Βεργίνα βρίσκεται 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας. Υπάρχει τακτική συγκοινωνία Βεργίνας-Βέροιας. Η Βέροια συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη οδικώς και σιδηροδρομικώς με πυκνά και τακτικά δρομολόγια (ΚΤΕΛ και ΟΣΕ). Επίσης υπάρχει απευθείας σύνδεση της Βέροιας με Αθήνα. Η Βεργίνα είναι πολύ κοντά στις Αιγές, την τοποθεσία της αρχαίας πρωτεύουσας της Μακεδονίας που με τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου (1976-1980) ήρθαν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα. Οι Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων, που το όνομά της σημαίνει “ο τόπος με τα πολλά κατσίκια” βρίσκεται στα νότια του ποταμού Αλιάκμονα, στη «Μακεδονίδα γη» του Ηροδότου, στους πρόποδες των Πιερίων, του αρχαίου «Μακεδονικού όρους».

Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. ο Περδίκκας Α΄, ένας Δωριέας από το Άργος, απόγονος σύμφωνα με την παράδοση της γενιάς του Ηρακλή, γίνεται βασιλιάς των Μακεδόνων. Οι Αιγές γίνονται το λίκνο των Τημενιδών, της δυναστείας που θα βασιλέψει για τρισήμισυ αιώνες στη Μακεδονία και θα δώσει στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β΄ και τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκινώντας από τις Αιγές άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας και του κόσμου.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Βεργίνας είναι οι Βασιλικοί Τάφοι στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών. Εκεί έχει διαμορφωθεί ένα μουσείο με τα ευρήματα, ακριβώς δίπλα από τους τάφους, σκεπασμένο με χώμα δημιουργώντας την εντύπωση ενός αρχαίου ταφικού τύμβου. Περνώντας την είσοδο του μουσείου, σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, ο επισκέπτης αισθάνεται ότι περνάει σε μία άλλη εποχή. Διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, το υπόγειο μουσείο περικλείει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία: τους βασιλικούς τάφους και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της αρπαγής της Περσεφόνης και του βασιλικού κυνηγιού, τα μοναδικά πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής αρχαιότητας που έφτασαν ως εμάς. Το δέος μπροστά στον θάνατο, η αίγλη της βασιλικής λάμψης, η συγκίνηση, που γεννά το τραγικό τέλος του βασιλικού οίκου των Τημενιδών, είναι οι ιδέες στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία του καταπληκτικού αυτού μουσείου.

Η ανακάλυψη από τον Μανώλη Ανδρόνικο των ασύλητων τάφων του βασιλιά Φιλίππου Β' και του Αλεξάνδρου Δ', γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, συγκλόνισαν την αρχαιολογική  κοινότητα. Ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά είναι μεγάλος, διθάλαμος και η πρόσοψή του θυμίζει ναό. Ημικίονες και παραστάδες υποβαστάζουν το δωρικό επιστύλιο και τη ζωφόρο με τα τρίγλυφα και τις μετόπες.

Υπάρχουν πολλά εκθέματα στο μουσείο, αλλά από τα σημαντικότερα και τα πιο γνωστά είναι η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι που περιείχε τα αποτεφρωμένα οστά του νεκρού βασιλιά και το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε ο Φιλίππος Β'. Η χρυσή λάρνακα ζυγίζει 11 κιλά και κοσμείται από μακεδονικό αστέρι και στις πλευρές της φυτικά κοσμήματα και επίθετοι ρόδακες. Ο «Ήλιος της Βεργίνας», ο οποίος απεικονίζεται πάνω στη χρυσή λάρνακα, αποτελείται συνολικά από 16 ακτίνες. Οι 4 αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης - γη, θάλασσα, φωτιά, αέρας - και οι υπόλοιπες 12, τους 12 Θεούς του Ολύμπου. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια, ενώ ζυγίζει 714 γραμμάρια. Επίσης εκτείθονται η χρυσοποίκιλτη πανοπλία του βασιλιά Φιλίππου Β΄, η χρυσελεφάντινη κλίνη του με εκπληκτικές παραστάσεις σκαλισμένες σε ελεφαντοστό και η χρυσελεφάντινη ασπίδα του. Επίσης ο επισκέπτης, στην τελευταία ενότητα της έκθεσης, θα θαυμάσει την ασημένια τεφροδόχο και το χρυσό στεφάνι του Αλέξανδρου Δ’, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, που δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο το 310 π.Χ., καθώς και τη χρυσή λάρνακα και το χρυσό στεφάνι μυρτιάς της Μήδας.

Όλα τα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο των Αιγών εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τόσο από την πολυτέλεια και την τεχνική τους όσο και από την άριστη κατάσταση στην οποία διατηρούνται. Εκτός από τους βασιλικούς τάφους, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, περιλαμβάνονται επίσης το τείχος με την πύλη και τον πύργο του, τα ανάκτορα, το Αρχαίο θέατρο, η αγορά με το ιερό της Εύκλειας, το ιερό της Μητέρας των θεών Κυβέλης, οικοδομήματα, κτήρια, ιδιωτικές κατοικίες. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μουσείο των Αιγών (Βεργίνα). Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών προστατεύεται από την UNESCO ως Mνημείο Eξέχουσας Πολιτιστικής Kληρονομιάς και ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.