Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
Transparent Layer
 
 

 

ΟΛΥΜΠΟΣ

Όλυμπος, το βουνό των θεών. Ότι και να γράψει κάποιος για τον Όλυμπο είναι λίγο. Τα τοπία του, οι απίστευτες εικόνες του, η ατμόσφαιρά του, η ενέργειά του είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια.. Δεν είναι τυχαίο ότι έλκει χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο που τον επισκέπτονται και από τα πιο μακρινά μέρη της γης. Θα ήταν μεγάλη αμαρτία να έρθετε στην Παραλία Κατερίνης – Πιερία – και να μην ανεβείτε στον Όλυμπο. Αναλόγως και την εποχή που θα επισκεφτεί κάποιος τον Όλυμπο θα θαυμάσει και διαφορετικό τοπίο. Πεζοπορία – ανάβαση – ορειβασία, αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών, διαμονή σε κάποιο ορεινό καταφύγιο, ποδηλασία, πικ νικ, βόλτα ότι και να επιλέξετε να κάνετε στον Όλυμπο ένα είναι σίγουρο: ότι αυτή η εμπειρία σας, θα σας μείνει αξέχαστη! Στόχος σας θα πρέπει να είναι να απολαύσετε και να βιώσετε όσο περισσότερο μπορείτε το ‘ταξίδι’ σας στο θεϊκό βουνό, τον Όλυμπο.

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος (κορυφή Μύτικας 2918μ.). Εκτείνεται επιβλητικός ανάμεσα από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Με πλούσια χλωρίδα και πανίδα ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδος. Ψηλές κορυφές και βαθιές χαράδρες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ολύμπου. Φαράγγια και οροπέδια, ρέματα και ράχες, βαθιές σπηλιές και επιβλητικά βράχια δεν βρίσκονται εδώ μόνο για αισθητικούς λόγους. Αυτό το μοναδικό οικοσύστημα φιλοξενεί πάνω από 1.500 είδη φυτών, δεκάδες είδη άγριων ζώων, καθώς και σπάνια πουλιά. Υπάρχουν αρκετά οργανωμένα καταφύγια στον Όλυμπο, και διάφορα μονοπάτια για τους ορειβάτες – περιηγητές που θέλουν να εξερευνήσουν τα ψηλά δέντρα και τα άγρια βράχια, αλλά και να θαυμάσουν το μεγαλείο του μυθικού βουνού, τον Όλυμπο. Το σύνηθες σημείο εκκίνησης για αυτό το Λιτόχωρο.

Αξίζει να κάνετε στον Όλυμπο: ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή – τον Μύτικα, πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα, συμμετοχή σε έναν από τους αγώνες ορεινού τρεξίματος (Olympus Marathon, Olympus Mythical Trail, Vrontou North Olympus Trail κ.λπ.), ποδηλασία – Mountain bike και πολλά άλλα

Τα καταφύγια του Ολύμπου
Στην περιοχή του Ολύμπου υπάρχουν καταφύγια που παρέχουν στέγαση και σίτιση (κατόπιν συνεννοήσεως) για όσους επιθυμούν να απλά επισκεφτούν ή και να διανυκτερεύσουν στον Όλυμπο.

Καταφύγιο Κρεβάτια (Βροντού). Βρίσκεται σε υψόμ. 1007 μ. στο ομώνυμο οροπέδιο του βορειοδυτικού Ολύμπου. Για να φτάσουμε εκεί περνάμε το χωριό Βροντού και ακολουθούμε τον χωματόδρομο από την Αγ. Τριάδα και σε περίπου 20 λεπτά θα βρισκόμαστε στο καταφύγιο. Το καταφύγιο έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 20 άτομα στα δωμάτια. Λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα με σπιτικά πιάτα και μεζέδες. Από το καταφύγιο ξεκινούν μονοπάτια κάθε είδους, από μια ολιγόωρη κυκλική βόλτα με επιστροφή πάλι στο καταφύγιο έως πολύωρη πεζοπορία έως το οροπέδιο των Μουσών.

Καταφύγιο Κορομηλιές (Δίον). Το καταφύγιο βρίσκεται στα 1000 μέτρα περίπου στη θέση ''Κορομηλιά'' Δίου στον Όλυμπο με θέα προς τον Θερμαϊκό Κόλπο. Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω του δασικού δρόμου Δίου- Κορομηλιάς, είναι 8,5 χιλιόμετρα (περίπου 30 λεπτά οδήγησης), είτε από το μονοπάτι με αφετηρία το ξωκκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που πηγαίνει παράλληλα με την κοίτη του ρέματος. Η ανάβαση από το μονοπάτι διαρκεί περίπου 2,5 ώρες. Από το καταφύγιο μπορεί κάποιος εύκολα να προσεγγίσει την Πετρόστρουγκα και το Οροπέδιο των Μουσών. Επίσης από το καταφύγιο υπάρχει πρόσβαση προς τις διαδρομές canyoning του ρέματος Ορλιά. Το καταφύγιο έχει 17 κρεβάτια χωρισμένα και λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα.

Καταφύγιο Α ή "Σπήλιος Αγαπητός". Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2100 μέτρων στη θέση «Μπαλκόνι» του Ολύμπου. Έχει χωρητικότητα 110 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Λειτουργεί από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Κατασκευάστηκε το 1931 και πήρε το όνομά του από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Σπήλιο Αγαπητό ο οποίος το σχεδίασε.

Καταφύγιο Β ή "Βρυσοπούλες". το οποίο απέχει 42 χλμ. από Ελασσόνα βρίσκεται μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Για την είσοδο των επισκεπτών απαιτείται άδεια από τον Διοικητή της μονάδας (απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα). Για τους αλλοδαπούς απαιτείται ειδική άδεια από το ΓΕΣ/Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων. Στην ίδια τοποθεσία λειτουργεί το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, στο διάστημα Δεκεμβρίου - Μαρτίου, με συρόμενο αναβατήρα για την χρήση του οποίου είναι απαραίτητη μια υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν ευθύνεται ο Ελληνικός Στρατός. Το ανώτερο υψόμετρο της πίστας είναι 2450 μ. και το κατώτερο 1900 μ. Η είσοδος και η διανυκτέρευση στο καταφύγιο είναι δωρεάν, όπως και η χρήση της χιονοδρομικής πίστας.

Καταφύγιο Γ΄ ή «Χρήστος Κάκκαλος». Βρίσκεται στην άκρη του Οροπεδίου των Μουσών σε ύψος 2650 μέτρων, με καταπληκτική θέα προς τις υψηλές κορυφές αλλά και προς τη θάλασσα. Κατασκευάστηκε το 1961 και το 1964 ονομάστηκε Βασ. Παύλος. Το 1984 μετονομάστηκε σε Χρήστος Κάκαλος προς τιμήν του πρώτου κατακτητή της κορυφής του Μύτικα. Έχει χωρητικότητα 22 ατόμων και λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα. Ο διαχειριστής Μιχάλης Στύλλας τους περισσότερους μήνες του χρόνου ζει στον Όλυμπο, ως υπεύθυνος του καταφυγίου. Είναι ένας από τους εννέα Έλληνες ορειβάτες, που κατάφεραν το 2004 να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ.

Καταφύγιο Δ ή "Σταυρός". κατασκευάστηκε το 1969 και βρίσκεται κοντά στο Λιτόχωρο, στη θέση Σταυρός, από όπου πήρε το όνομά του. Είναι γνωστό και ως καταφύγιο Τάκης Μπουντόλας, προς τιμήν του ορειβάτη που χάθηκε σε ανάβαση στα Ιμαλάια το 1985.

Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. ή "Γιόσος Αποστολίδης". Το υψηλότερο ελληνικό καταφύγιο σε υψόμετρο 2700 μέτρων και βρίσκεται στο διάσελο μεταξύ των κορυφών Προφήτης Ηλίας και Τούμπα. Είναι διώροφο κτίσμα με τον πρώτο όροφο κατασκευασμένο το 1961 χάρη στις προσπάθειες του ορειβάτη του Σ.Ε.Ο. Γιόσου Αποστολίδη από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ο δεύτερος όροφος κατασκευάστηκε το 1964. Έχει χωρητικότητα 101 ατόμων και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα. Λειτουργεί από 15 Ιουνίου έως 7 Οκτωβρίου.

Καταφύγιο «Πετρόστρουγκα». Το νέο αυτό καταφύγιο του Ολύμπου, χτισμένο σε υψόμετρο 1.940, περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος από υπεραιωνόβια ρόμπολα, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 72 άτομα, ενώ διαθέτει και οργανωμένη κουζίνα .Οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με πολύ μεράκι, δούλεψαν πολλούς μήνες ανακαινίζοντας το κτίσμα και μεταμορφώνοντάς το σε ένα λειτουργικό και ζεστό χώρο.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Δίου - Ολύμπου

Ζήστε τον μύθο στην κορυφή της Ελλάδας